Att sjunga i Barbershop "style" är något som har gjorts i snart 100 år i USA och i Sverige i 50 år. 2023 har faktiskt många sångare i Sverige som blivit och är världsmästare i sångstilen.

    Vi i Vocal Vikings har en oerhört stolt historia med många medaljer, shower och fantastiska resor runt om i världen. Vi älskar att framträda för publik och det gör vi så ofta vi kan och arrangerar såväl egna konserter som blir anlitade för att underhålla.

… vad då är Barbershop?

Det finns en ”sägen” att sångformen Barbershop skulle ha utvecklats från personer som började sjunga när man väntade på att bli klippt eller rakad i en frisersalong, eller Barber Shop som det ju heter på amerikanska.

Detta är just en saga och inget annat. 

Sångstilens GRUNDER

Barbershop harmoni är en av de få musikstilarna som skapats i amerika (USA). Barbershop tillsammans med Jazzen och den Afro-American Spirituals (som den för övrigt delar ursprung med) populära amerikanskfödda musikstilar.

Den enklaste definitionen av barbershop är:

  • Relativt enkla melodier såsom välkända ”örhängen”
  • Som sjungs i fyrstämmig harmoni
  • Utan instrument (dvs. á cappella)

Under "barbershop-paraplyet" finns ett brett utbud av musik: tävlingsmusik, showmusik, "barberpop", gospel, religiös- och patriotiskmusik.

Musik och Ackord som präglar Barbershopstilen

De flesta är vana vid att se vokalmusik presenterad som Sopran, Alt, Tenor, Bas (SATB), oavsett om det är i en psalm, körarrangemang för teater och så vidare. Arrangemang för manliga körer kan också utformas som Tenor I, Tenor II, Baryton, Bas (TTBB.) I båda fallen återfinns melodin vanligtvis i den översta stämman.

I barbershop sjungs, som även beskrivs ovan, melodin vanligtvis i den näst högsta röststämman, som vi kallar "lead". En hög tenor (ofta en falsettröst) sjunger enkla harmonier ovanför melodin. Den lägsta rösten, basen, sjunger de enklare låga harmonierna (främst grundton och kvint), och en baryton fyller i det knepiga över och under melodin så att ackordet blir komplett.

Utmärkande specifika musiktekniska riktmärken är att barbershopmusik är skriven med sin största betoning på ackordstruktur. Starkt "barbershop"-arrangemang visar upp hela fyrstämmiga ackord för varje ton, med ett minimum av dubblering på oktaver. Signaturen "barbershop seventh" (1-3-5-7) ackord förekommer ofta i barbershop-arrangemang, och i tävlingsanpassad musik kan det utgöra mer än trettio procent av ackorden i en låt.

Varför dessa ackord? Delvis beror det på att de hjälper till att skapa ringande övertoner som är en önskvärd egenskap hos barbershopljudet. För det ändamålet lägger barbershopsången stor tonvikt på att noggrant stämma ackord i ”ren intonation".

Relationer av delvolym

Ackordbalansering i barbershop-harmoni är lite annorlunda än i typisk SATB.

Barbershop är för alla personer

Även om "personen på gatans" uppfattningen om barbershop vanligtvis är en manskvartett, är faktum att barbershopsång är för alla. Män och kvinnor, i körer och kvartetter, i blandade grupper - i alla kombinationer. Publiken tycker att det är en roligt sångstil med sköna harmonier. Det är roligt att gör musik tillsammans och organisationen "Barbershop Harmony Society" välkomnar dem alla!

Tävla i Barbershopsång - kan man det …

För man tävlar också i barbershop sjungande. Varför då kanske någon undrar. Jo detta är ett sätt att utveckla sångstilen och sångarna både i kvartett och kör.

På tävlingarna bedöms man i tre kategorier. Music, Singing och Performance.

Music är en kategori som bedömer hur musikalisk man är, hur väl arrangemanget passar sångaren samt hur unison man är och om man håller rätt tempo.

Singing är som det låter, hur bra man sjunger, håller man ton, sjunger man rent, sjunger man samma vokaler och skapar man övertoner.

Performance kategorin bedömer hur väl man kan föra ut budskapet i sången och hur väl man kan fånga publiken.

Inom barbershopen finns många deviser eller uttryck, ett är ”lock and ring”. Detta betyder att man skall låsa ackordet så att det ringer och göra det konstant genom hela sången. Att sjunga rent och låsa ackorden är kärnan i barbershop och något som alla tre domarkategorierna lyssnar efter. Sjunger man inte rent, kan man inte få höga poäng av någon domare.

Hur dömer domarna?

Domarna har 100 poäng att röra sig med. 50-70 poäng är medelbra och ju högre i spannet man ligger ju renare sjunger man. I poäng spannet 70-80 sjunger man tekniskt korrekt. Över 80 så är det artisteri.

Bra exempel på duktiga sångare

Om man vill lyssna på körer som sjunger över 90 poäng så gå in på YouTube och lyssna på Zero8. Vill man lyssna på kvartetter som gör det samma så gå in på YouTube och sök på RingMasters eller Lemon Squeezy. En svensk kör och två svenska kvartetter av allra högsta barbershop kvalitet.

Vocal Vikings 

Vocal Vikings har barbershopstilen som sin huvudinriktning men sjunger även annan repertoar som traditionell svensk körmusik. Kören strävar efter att sjunga så bra som möjligt och ha roligt på våra repetitioner. Vi vill bygga gott kamratskap, ha kul med sjungandet och förstås sjunga bra.

Ambassadors of Harmony 2023 år internationella champinon kör.